Sesshin (maart 2019)

In de trein onderweg van Steyl (vlak bij Venlo) naar huis na een prachtige sesshin (Zenretraite) onder leiding van Ton Lathouwers. Ik mijmer over de thema's die langskwamen: vergeving, biecht, genade, geloof, mededogen, hoop en liefde en herhaal zachtjes de eerste regels van de boddhitsattva gelofte: "hoe talloos de levende wezens ook zijn, ik beloof ze allen te bevrijden". En hoor, misschien is voel beter, weer hoe uit Ton zijn diepste binnenste opwelde: "All will be well".

 

 

Ontspruiten

Na een heel slecht jaar, voel ik hoe in mij langzaam weer het verlangen wakker wordt om mijn wandel- en meditatiecoachactiviteiten (is dat een woord?) weer voorzichtig leven in te blazen. Dit is wat ik er 5 (!) jaar geleden over schreef. Het voorjaar is een prachtige tijd om bij jezelf te onderzoeken wat er in jou wil ontspruiten. Of om een grote "voorjaarsschoonmaak" te houden en te bezien of waar je druk mee bent, ook is waar je echt mee bezig wilt zijn. Tijd om te zaaien wat je graag wilt oogsten. Als je wilt kijk ik met je mee. Wandelend door de prachtige Drentse natuur of op locatie in Elim. Toen vroeg ik er nog geld voor. Nu niet meer. Vrijwillige donaties worden gewaardeerd en gaan naar het hospice in Hoogeveen.

"Naakt waarnemen"

"Verwondering is een andere manier van kennen. Je ziet, je ervaart.....je bergt je ervaring niet op bij je kennis, maar blijft kijken, blijft luisteren, blijft contact maken vanuit verwondering. Als je je verwondert is het leven open. Je ervaart en kunt alle kanten uit. Wat zich aandient is nieuw en vertrouwd tegelijk".

Roelof Hartzema

 

Ik vind dit een werkelijk prachtig citaat. Dat je kijkt naar wat zich aandient en er niet gelijk een plaatje op plakt. Waardoor je dingen scherper ziet.....dingen echt ziet en niet het concept dat je er van hebt gemaakt. En heel misschien merk je dan dat daardoor ook je mening of gedachten over wat je ziet even uitblijft. En dat je dat kunt vertrouwen.